Bestillings-verket Ljóðgata av Georg Buljo, med. vertikal dans av FRIKAR

Konsert 28.08.2021 13:00 på Rådhusplassen

Georg Buljo deltok i festivalen i 2020 og ble inspirert til et nytt verk ved navn Ljóðgata. Ljóðgata er et gammelnorsk navn på gården som ligger der en av Europas største gravhauger ligger, Raknehaugen. Stedet var et stort maktsentrum der fire folkevandringsveier møttes. Verket henter inspirasjon fra norrøn jernalder, samisk joik, via norsk folkemusikk og afrikanske trommetradisjoner. Idéen er at Ljóðgata skal reflektere et musikalsk og menneskelig mangfold med kontraster og spenninger og likevel lykkes med samhandling og kommunikasjon, som en felles feiring av møteplassen langs veien der mennesker møtes. Utøverne er en blanding av lokale og nasjonale profesjonelle musikere.

Georg Buljo utøver vokal med fokus på moderne joik, spiller gitar og perkusjon. Han har i en årrekke beveget seg fordomsfritt og alternativt mellom tradisjons- og verdensmusikk, og er en erfaren og meritert musiker med Spellemanspriser og utnevnelser bak seg.

Han er både komponist og utøvende musiker med hovedfokus på vokal/joik/gitarer, men fungerer også som produsent, driver musikkstudio og plateselskap. Den siste utgivelsene under eget navn var albumet "Electric Bidus» (2019) og tidligere har han gitt ut

”Neve” (2014) sammen med felespiller Nils Økland og soloplaten "Saxapahaw" (2011).

Buljo var i 2015 ”Årets Profil” under Festspillene i Nord Norge og ”Årets Samiske Artist” i 2014. Han har skrevet flere bestillingsverk, laget filmmusikk og komponert musikk for blant annet Mari Boine, Niko Valkeapää og Susanna Wallumrød.

Han har fremført sin moderne joikeform for alt fra åpningsseremonien fra Sjakk-VM i Chennai i 2013, med mange hundre tusen seere, til kresne kunstkritikere og publikummere på Manhattan, NYC. Buljo har en bred musikalsk bakgrunn fra tradisjonell norsk og samisk folkemusikk, eksperimentell rock, jazz og impro.

Musikere som skal være med på bestillingsverket:

Sidiki Camara, vokal/perkusjon, betraktes som en av Malis ledende perkusjonister, nå bosatt i Oslo. Han har turnert verden rundt med Malis Nasjonalballett som soloperkusjonist, og med mange stjerner fra Malis musikkverden. Etter at han forlot Mali, har han samarbeidet med Bill Frissell og er medlem av Frissels gruppe The Intercontinentals. Sidiki underviser også i perkusjon og driver sin egen gruppe Sidiki Camara Group.

Per Willy Aaserud spiller trompet og tangenter og har livnært seg som utøvende scene- og studiomusiker siden 1991. Han er en meget fleksibel utøver med et særegent uttrykk og jobber hovedsaklig innen genrene jazz, pop, rock, afrocubansk og ulike improvisasjonsformer. Aaserud har samarbeidet med Buljo i over tretti år i en rekke sammenhenger. Niko Valkeapää, Gisle Børge Styve Trio, Inger Marie Gundersen og Jonas Fjeld noen av de artistene Aaserud jobber med.

Christian Svensson er trommeslager og har samarbeidet med Buljo i en rekke prosjekter de senere årene. Han er mest kjent for sine ti år bak trommene i det svenske bandet Hedningarna og for folkemusikk i bandet Harv og ved Västanå teater. Svensson er en meget allsidig musiker som også har lange og store teaterproduksjoner bak seg, blant annet ved Det Norske Teateret.

Petter Barg er en bassist med utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, og jobber som utøvende musiker og musikklærer. Som frilansmusiker har Petter spilt med flere kjente artister. Han spiller nå i Busi Ncube band som er gjenganger på internasjonale festivaler. Petter har gjennom flere år vært vikar i Global Citizen Band, backingbandet til Admiral P. Dessuten er han bassist i Global Sound med Sidiki Camara, og i Gaute Storsve Trio.

Ingrid Berg Mehus er fiolinist med utdannelse fra Barratt Due, men startet med å spille fiolin i Nannestad Spellemannslag. Hun jobber som frilansmusiker over flere genre og synger også. Hun har blant annet vært med på Melodi Grand Prix og er en av artistene i Juleturneén «Stille Natt, Hellige Natt» med bla. Maria Haukås Mittet og Alexander Rybak.

Kor:
Margrete Augdal
Nora Hovstein Røen
Morten Holt

Blås:

Tamine Li Gjerstad
Marte Dreierstad
Maren Sæther

FRIKAR er en av pionerene innen vertikal dans, og har spesialisert seg på poetiske duetter. De har eksperimentert med både statiske tau og elastiske bunge-strikker, og jobbet i urbane byrom så vel som på ekstreme plasser i naturen. Veggdans er et særlig yndet kunstnerisk innhold til åpninger av nye bygg.

Noen eksempler på situasjoner Frikar har danset i: