Bestillings-verket Ljóðgata av Georg Buljo

Konsert 28.08.2021 13:00 på Rådhusplassen

Georg Buljo deltok i festivalen i 2020 og ble inspirert til et nytt verk ved navn Ljóðgata. Ljóðgata er et gammelnorsk navn på gården som ligger der en av Europas største gravhauger ligger, Raknehaugen. Stedet var et stort maktsentrum der fire folkevandringsveier møttes. Verket henter inspirasjon fra norrøn jernalder, samisk joik, via norsk folkemusikk og afrikanske trommetradisjoner. Idéen er at Ljóðgata skal reflektere et musikalsk og menneskelig mangfold med kontraster og spenninger og likevel lykkes med samhandling og kommunikasjon, som en felles feiring av møteplassen langs veien der mennesker møtes. Utøverne er en blanding av lokale og nasjonale profesjonelle musikere.

Georg Buljo utøver vokal med fokus på moderne joik, spiller gitar og perkusjon. Han har i en årrekke beveget seg fordomsfritt og alternativt mellom tradisjons- og verdensmusikk, og er en erfaren og meritert musiker med Spellemanspriser og utnevnelser bak seg.

Han er både komponist og utøvende musiker med hovedfokus på vokal/joik/gitarer, men fungerer også som produsent, driver musikkstudio og plateselskap. Den siste utgivelsene under eget navn var albumet "Electric Bidus» (2019) og tidligere har han gitt ut

”Neve” (2014) sammen med felespiller Nils Økland og soloplaten "Saxapahaw" (2011).

Buljo var i 2015 ”Årets Profil” under Festspillene i Nord Norge og ”Årets Samiske Artist” i 2014. Han har skrevet flere bestillingsverk, laget filmmusikk og komponert musikk for blant annet Mari Boine, Niko Valkeapää og Susanna Wallumrød.

Han har fremført sin moderne joikeform for alt fra åpningsseremonien fra Sjakk-VM i Chennai i 2013, med mange hundre tusen seere, til kresne kunstkritikere og publikummere på Manhattan, NYC. Buljo har en bred musikalsk bakgrunn fra tradisjonell norsk og samisk folkemusikk, eksperimentell rock, jazz og impro.

Musikere som skal være med på bestillingsverket:

SIDIKI CAMARA Vokal/Perkusjon

Sidiki Camara betraktes som en av Malis ledende perkusjonister, nå bosatt i Oslo. Han har turnert verden rundt med Malis Nasjonalballett som soloperkusjonist, og med mange stjerner fra Malis musikkverden. Etter at han forlot Mali, har han samarbeidet med Bill Frissell og er medlem av Frissels gruppe The Intercontinentals. Sidiki underviser også i perkusjon og driver sin egen gruppe Sidiki Camara Group.

Per Willy Aaserud spiller trompet og tangenter og har livnært seg som utøvende scene- og studiomusiker siden 1991. Han er en meget fleksibel utøver med et særegent uttrykk og jobber hovedsaklig innen genrene jazz, pop, rock, afrocubansk og ulike improvisasjonsformer. Aaserud har samarbeidet med Buljo i over tretti år i en rekke sammenhenger. Niko Valkeapää, Gisle Børge Styve Trio, Inger Marie Gundersen og Jonas Fjeld noen av de artistene Aaserud jobber med.

Tom Rudi Torjussen er trommeslager og medlem i Jim Stärk, Niko Valkeapääs faste ensemble. I tillegg samarbeider han med Buljo om improduoen Dronefolk har gitt ut flere album og konsertert med joikeren Johan Ander Bær. Torjussen reiser også med sin egen audiovisuelle soloforestilling “Flyt” og jobber også som produsent og konsertarrangør med egen festival på Tromøya i Arendal. Han har også samarbeidet med blant annet Kjetil Bjørnstad, Henning Kvitnes, Claudia Scott, Bugge Wesseltoft og Elvira Nikolaisen.

Petter Barg: Bass

Petter Barg er en bassist med utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, og jobber som utøvende musiker og musikklærer. Som frilansmusiker har Petter spilt med flere kjente artister. Han spilte på åpningskonserten på fjorårets Vossajazz – et bestillingsverk med Busi Ncube, og har gjennom flere år vært vikar i Global Citizen Band, backingbandet til Admiral P. Dessuten bassist i GLobal Sound med Sidiki Camara, og Gaute Storsve Trio.

I tillegg skal det være med tre sangere, under ledelse av Margrete Augdal, og tre lokale blåsere.