Sumaya Jirde Ali og Simon Stranger

Samtale 25.08.2021 19:00 på Jessheim bibliotek

Sumaya Jirde Ali og Simon Stranger bruker sin litteratur som utgangspunkt for å snakke om hvordan poesi og tekst kan gi nye innsikter, økt empati og forståelse for hvordan det enkelte individ lever sine liv og det universelle som samtidig berører alle. Kan litteraturen endre samfunnet vårt?

Simon Stranger er fra Oslo. Han har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «De som ikke finnes». Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til femten språk. «Leksikon om lys og mørke» (2018) er hans femte roman for voksne, og ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018.

Sumaya Jirde Ali er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, forfatter og poet. I 2017 kom Jirde Alis første diktsamling Kvinner som hater menn (Frekk Forlag), og året etter kom samlingen Melanin hvitere enn blekemiddel (Aschehoug) og pamfletten Ikkje ver redd sånne som meg (Samlaget). Jirde Ali studerer sosialantropologi, er spaltist i Morgenbladet og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Voks. For sine bidrag til norsk offentlighet har hun fått Osloprisen Årets stemme, Zola- prisen, Ord i Grenseland-prisen, og Den norske Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris.